• KAPASİTE

     Yalova İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi karbon, azot ve fosfor giderimi esasına göre idarece belirtilen giriş kirlilik yükleri baz alınarak 100.000 m³/gün’ lük nihai ortalama debi ve 150.000 m³/gün’ lük nihai pik debi için tasarlanmıştır.

İşin 1. aşamasında nihai kapasitenin yarısının inşaatı tamamlanmıştır. Ortalama debide her biri 50.000 m³/gün kapasiteli iki hat olarak tasarlanan tesiste şu anda tek hat işletilmektedir.

  • TESİS GİRİŞİ

     5 adet Terfi Merkezinden pompalar vasıtasıyla, Kadıköy ve Termal bölgelerinden cazibe ile 6 numaralı Terfi Merkezine gelen atıksular 5 cm aralıklı kaba ızgaralardan geçirildikten sonra pompalar vasıtasıyla Yalova İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ’ne gelmektedir.

  • GİRİŞ - KABA VE İNCE IZGARALAR

     Tesise gelen atıksu her biri 3 cm aralıklı kaba ızgara ve bunu takiben 1 cm aralıklı ince ızgara içeren 2 kanaldan geçerek, içerisindeki kaba pisliklerden fiziksel olarak arındırılır. Izgaralar otomatik temizlemeli olarak çalışmakta ve ızgarada tutulan atıklar bir konveyör bant yardımıyla atık konteynerine aktarılır.

     Haftalık ortalama 500-600 kg kaba atık çıkmaktadır.

  • HAVALANDIRMALI KUM TUTUCU

     Kaba ve ince ızgara kanalları sonrasında atıksu içerisinde bulunan kum ve yağın giderilmesi için her bir hatta 2 adet olmak üzere toplam 4 adet havalandırmalı kum tutucu tankına geçer. Kum ve yağ tutucu havuzların dibine çöken kum gezer köprü üzerine monte edilen dalgıç pompalar vasıtasıyla kum ayırıcıya aktarılır ve kumlar konveyör ile konteynerlerde toplanır. Ayrıca yüzeyde biriken yağlar yine gezer köprü üzerine monte edilen yağ sıyırıcı ile sıyırılarak ayırıcı yardımıyla yağ haznesinde toplanır.

     Kum tutucularda aylık ortalama 2,5 m³ kum tutulmaktadır.

  • FOSFOR TANKI

     Biyolojik fosfor giderimi için her hat için 3 adet ortak duvarlı, seri çalışan, oksidasyon hendeği tipinde anaerobik tanklarda fosfor giderimi için ortam hazırlanmaktadır. Bio-fosfor havuzları biyolojik arıtmada anaerobik (havasız) ortam şartları sağlar. Bu havuzlarda mikroorganizma bünyesinde bulunan fosforun daha sonra havalandırma havuzlarında salınması işlemini gerçekleştirir. 

  • PROSES TANKI

     Havalandırma havuzları karbon ve azot giderimi esasına göre tasarlanmıştır. Oksidasyon hendeği tipinde, 4 adet uzun havalandırmalı tank olarak tasarlanmıştır. Bu tanklarda biyolojik prosesin yürütülmesi için gerekli oksijen ihtiyacını karşılamak üzere  blowerlar yardımıyla anoksik ve oksik bölgeler oluşturularak mikroorganizma faaliyetleriyle karbon ve azot giderimi sağlanır. Blowerlarla sağlanan hava tankların dibine yerleştirilen membran tip difüzörlerle tanklara dağıtılır.

  • SON ÇÖKELTME TANKLARI

     Havalandırma havuzlarından gelen atık sudaki katı maddeler 2 adet 42 metre çapındaki son çökeltme tanklarında sudan çökeltilerek uzaklaştırılır. Paslanmaz çelik “V” savaklarından taşan su havuz kenarındaki arıtılmış su kanalında toplanır. Buradan çıkan su, ultrasonik akış ölçerle debisi tespit edilerek cazibeyle TM6’ ya gönderilmektedir. TM 6’da bulunan 3 adet 440 lt/sn kapasiteli pompalar vasıtasıyla da deniz deşarjı yapılmaktadır. Çöken çamur ise döner köprülü sıyırıcıya bağlı taban sıyırıcıları ile merkezi çamur depolama çukuru içine alınır. Çamur konilerinde toplanan çamur cazibe ile Çamur Geri Devir Pompa İstasyonunda toplanır.

  • GERİ DEVİR İSTASYONU

     Tesiste bulunan iki çökeltme tankından cazibe ile alınan çamur, geri devir pompa istasyonunda toplanmakta ve bir kısmı 792 m³/h kapasiteli 5 adet geri devir pompasıyla Bio-P tanklarının öncesinde bulunan dağıtım yapısına pompalanmaktadır. Ayrıca, fazla çamur,  geri devir pompa istasyonunda bulunan 36 m³/h kapasiteli 3 adet fazla çamur pompaları ile havalandırmalı çamur depolama tankına pompalanmaktadır.

  • ÇAMUR DEPOLAMA TANKI

     Tesisten çıkan fazla çamur, 22 metre çapındaki çamur depolama tankına gelir. Burada oluşabilecek anaerobik koşullar tutulan fosforun tekrar salınımına sebep olacağından; çamur depolama tankı blowerlar vasıtasıyla tank tabanına yerleştirilen membran tip difüzörler ile havalandırılmaktadır. 

  • ÇAMUR SUSUZLAŞTIRMA ÜNİTESİ

     Çamur depolama tankında havalandırılan ve karıştırılan çamur pompalar vasıtasıyla santrifüj tip çamur kurutuculara gelmektedir. Burada polielektrolit çözeltisi ilavesiyle %25 katı madde oranına sahip bir çamur elde edilmektedir. Evsel atık niteliğinde olan bu çamur da düzenli depolama alanında depolanmaktadır.